Mide Kanseri

Mide Kanseri

MİDE KANSERİNE KARŞI ÇİĞ ETTEN UZAK DURUN

Mide kanseri, dünyada en çok görülen 4. kanser türüdür. Türkiye’de yaklaşık yılda yirmi bin kişi mide kanserine yakalanmaktadır.
Yaşla birlikte görülme sıklığı artan hastalığın ortaya çıkmasında beslenme alışkanlıkları etkilidir. Aşırı tuzlu besin tüketimi, sebze ve meyveden yoksun beslenmek, tütsülenmiş ve çiğ et tüketimi mide kanseri riskini artırıcı faktörlerdir.
Mide kanseri erken dönemde belirti vermeyen bir hastalık olduğu için mide şikayeti olan kişilerin endoskopi yaptırarak sorunun tespit edilmesi ve gerekli tedavinin yapılması gerekir.
Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Sertaç Demirel, mide kanserinin nedenleri ve mide kanserinden korunma önerileri hakkında bilgi verdi.

Mide kanseri hangi nedenlerle ortaya çıkar?
• H.pylori bakterisi türü mikrobun midede uzun süre var olması ve tedavi edilmemesi.
• C ve A vitamininden yoksun beslenme alışkanlıkları.
• Çok tuzlu gıdaların ya da besinlerin çok tuzlu olarak tüketilmesi.
• Tütsülenmiş etler, rafineri besinler ve yanmış yağların tüketimi.
• Sigara içimi.
• Mide asidini bağlayıcı ve baskılayıcı mide ilaçlarının çok fazla miktarda kullanılması.
• Mide asidi, tuz ruhunun PH seviyesine kadar çıkabilen ve mideyi yakmayan mide mukozasını koruyucu özellikte bir yapıdır. Bu salgının bitmesi mide kanserine zemin hazırlamaktadır. Midenin zor boşalmasına neden olan yiyeceklerle doldurulması bu koruyucu asit salgısının zarar görmesine neden olmaktadır.
• Antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı ile birlikte midenin koruyucu bariyerini bozan her türlü ilaç midede bir zarara yol açabilir. Genetik kırılmalarla birlikte o bölgede bir kanser oluşma riski de artar. Organlara verilen her türlü zarar, kodlamada bir hasar oluşturarak kansere yol açar.
• Mide kanserinin bilinen genetik bir özelliği yoktur. Ancak hastalık daha çok O kan gruplarında görülmektedir.

Mide kanserinin belirtileri nelerdir?
Mide kanseri erken dönemde belirti vermez. Bu nedenle mide sorunu yaşayan kişilerin endoskopi ile takibi önemlidir. Midede gıda akışının engellenmesi ya da hastalığın ilerlemesi durumunda bazı belirtiler ortaya çıkar.
• Yemeklerden sonra şişkinlik, hazımsızlık ve doygunluk hissi ortaya çıkabilir.
• Mide kanserli hastalarda ileri evrede; mide bulantısı, kusma, mide ya da bağırsakta kanamalar, sırta vuran ağrılar olabilir.
• Hastalarda iştahsızlığa bağlı olarak kilo verme görülebilir.
• Halsizlik ve yorgunluk oluşabilir.


Mide kanserinin belirtileri başka hastalıklarla karıştırılabilir mi?
Mide iltihabında da görülen; mide ağrısı, midede şişkinlik hissi gibi belirtiler mide kanserini taklit edebilir. Midede şişkinliğin ve ağrının gastrite bağlanarak önemsenmemesi, sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak bu belirtiler mide kanseri belirtileri ile benzerlik gösterdiği için mutlaka endoskopi ile takibi gereklidir. Bazı durumlarda midenin iltihabı hastalıkları mide kanserini baskılayabilir.

Mide kanseri tedavisi nasıl yapılır?
Mide kanserinin temel tedavisi cerrahidir. Erken evrede yapılan başarılı cerrahi operasyonlar hastanın yaşam süresi açısından çok önemlidir. Ameliyatla hastanın midesinin bir bölümü ya da tümü alınabilir. Midesinin tümü alınan hastalarda, bağırsaktan neo mide yapılır ve hasta bundan sonraki yaşamını normal bir şekilde devam ettirebilir. Bu şekilde yaşayan hastalara az ve sık yemeyi gerektiren diyet önerileri sunulur. Bazı hastalarda mide alındıktan sonra kanserin şekline göre doktorun belirlediği şekilde ışın ya da ilaç tedavisi uygulanabilir.

Mide kanserinden korunmak mümkün mü?

• Stres kontrolüne önem verin
Stres ve gerginlik, mide ve bağırsak hastalıklarını tetikleyen önemli faktörlerden biridir. Stresin kontrol edilememesi, bağışıklık sistemini de baskılar. Vücutta sürekli oluşan ve bağışıklık sistemi tarafından yok edilen kanser hücreleri, sistemdeki zayıflama ile güçlenerek vücuttaki herhangi bir organda hasara neden olur. Vücutta kanser oluşma riskini artıran bu durum korunma mekanizmasının ortadan kaybolması sonucu oluşur.
Mide asidinin artması strese bağlı olarak gelişebilir. Bu da midede hasara yol açar. Stres altındaki kişiler daha çok sigara içer ve sorunlar birbirini tetikler. Stresle birlikte gelen kötü alışkanlıklar da mide kanserine zemin hazırlar. Bu nedenle stres kontrolü çok önemlidir.

• Midenize iyi bakın
Eğer sağlıklı beslenir ve kaliteli bir yaşam sürerseniz, mide salgısının sürekli kendini yenilemesine ve midenin hasar görmemesine yardımcı olursunuz. Sağlıklı yaşam kurallarını benimsemek, ilaç alımından çok daha önemli ve yararlıdır.

• Düzenli tetkik yaptırın
Mide kanserinin belirtileri başka mide hastalıkları ile benzerlik göstermektedir. Bu nedenle mide şikayetleriniz varsa; mutlaka endoskopi yaptırın. Bunun dışında 50 yaşından sonra düzenli olarak 5 yılda bir endoskopi yaptırmak ve dışkıda gizli kan bakılması size, mide kanserinin erken tanısında yardımcı olacaktır.

• Pişmemiş et yemeyin
Mide kanserinin en çok görüldüğü ülkeler, çiğ et tüketiminin yaygın olduğu Uzakdoğu ülkeleridir. Bu nedenle; pişmemiş etler, suşi, tütsülenmiş etler ve pişmemiş sıcak gıdaların tüketiminden uzak durun.
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry